Ptasia grypa zbliża się do Polski.
Chcesz się jej ustrzec? Zastosuj się do zawartych poniżej informacji!
Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st.C.
Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy !
Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu. Przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci !
Zadbaj o to, żeby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, derm drobiu i innych miejsc jego przetrzymywania.
Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym. Dopilnuj, aby robiły to także dzieci.
Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej.